Catedrala romano-catolică "Sf. Mihail"


Categorie: Catedrale
Perioada: sec. XIII - XVI
Importanta: A
Cod LMI: AB-II-m-A-00129
Adresa: Str. Mihai Viteazul 19
Localitate: municipiul ALBA IULIA
Judet: Alba
Regiune: Transilvania

Imagini

Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică Catedrala romano-catolică

Imagini de arhiva

Catedrala romano-catolică
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 16-Jul-2009

Catedrala romano-catolica din Alba Iulia este cel mai vechi monument de acest fel din Ardeal, deoarece s-a gasit in interior un baptisteriu din anul 1030, incorporat in absida navei laterale sudice.
Prima constructie, inceputa sub regele Vladislav, a fost executata intre 1090-1140. Aceasta, distrusa de tatari, a fost reconstruita in secolul al XIII-lea, probabil de constructori din Germania, cunoscatori ai marilor catedrale de acolo, Bamberg, Naumburg si indeosebi Magdeburg. Biserica a fost terminata in 1291.
In secolele al XIV-lea si al XV-lea s-au facut reparatii si adaosuri, ultimele, la portalul vestic, cu cheltuiala lui Matei Corvin.
In 1512 episcopul Iohannes Lazonius (Lazai), a construit la intrarea nordica o capela in cel mai autentic stil al Renasterii, plina de ornamente si inscriptii exterioare. In interior tavanul bogat impodobit cu o retea de nervuri complicate, se supune inca regulelor goticului tarziu.
La inceputul secolului al XVII-lea un incendiu a afectat turnurile de la fatada de vest, iar in 1849 intreaga cladire a fost bombardata, ceea ce a impus noi reparatii.
Intrarea principala in biserica se face prin fatada vestica, printr-o sala-portic intre cele doua turnuri, in care sunt asezate sculpturi si cateva pietre funerare. Usa prin care se intra in biserica are bogate ornamente in stilul Renasterii. Ea inlocuieste o usa romanica si un mic portal, plasat in partea de sud a bisericii. Sculptura acestui portal reprezinta pe Isus intre doi ingeri si se considera a fi din secoulul al XI-lea.
Absida nordica, zidita in secolul al XIII-lea, poarta niste firide, sub arcadele trilobate, cu resturi de pictura din secolul al XV-lea, ce acopera fragmente de pictura mai veche.
Nava principala se termina tot printr-o absida, dincolo de un cor impunator. In peretii lui sunt incastrate mai multe fragmente de sculptura ramase din podoaba bisericii romanice.
Capitelele stalpilor ce despart navele sunt din secolul al XIII-lea. Unele au simple foi de acant, altele animale fantastice afrontate, iar altele personaje grotesti.
In partea de vest a bisericii, in partea dreapta, sunt mormintele familiei lui Ion Corvin, in stanga ale familiei Zapolya. Pe unul din morminte este semnatura sculptorului Iohann Szeres si anul 1570.
La exterior biserica este bogat impodobita cu sculpturi de o calitate deosebita, indeosebi in dreptul corului si absidei. Sub cornise are o friza romanica cu animale , iar deasupra contrafortilor sunt reliefuri incastrate, aduse aici din ale parti ale bisericii.
(dupa "Bisericile Cetati ale sasilor din Ardeal" de G. Oprescu - 1957)